Szigetüzem szimulációja elosztó hálózatokon

Ezzel a címmel jelent meg az Astron szakembereinek – Dr. Kovács Attila és Gaál Róbert – tudományos cikke az Elektrotechnika legutóbbi lapszámában. A nagymúltú – 1908. óta megjelenő – havilap a Magyar Elektrotechnikai Egyesület hivatalos lapja, a szakma legmeghatározóbb kiadványa.

Az elosztott megújúló energiatermelők elterjedése (Distributed Energy Resources, DER-ek) miatt újra kell gondolni a kiesések kezelését az elosztó hálózatokon. A jelenlegi hálózatirányítási gyakorlat ugyanis nem teszi lehetővé az önállóan is működőképes elosztott energiatermelők bevonását az üzemzavarok hatásainak enyhítésébe, mivel zárlatok és fesztültségletörések esetén a DER-eknek automatikusan le kell válniuk a középfeszültségű hálózatról az üzemzavar elhárításáig. Így az üzemzavar során táplálás nélkül maradta fogyasztók sem láthatók el a DER-ek segítségével. Azonban a köf/kif hálózat egyes részein a DER-eket jól fel lehetne használni a kritikus fogyasztók folyamatos ellátására és ily módon a SAIDI mutató csökkentésére.

A cikkben a szakemberek a nagykiterjedésű hálózatok vizsgálatára alkalmas szimulátor (Network Training Simulator – NTS) segítségével a középfesztültségű hálózatokon kialakuló szigetek működését vizsgáló szimulációk eredményeit foglalták össze, melyek modellezik a középfesztültségű elosztó hálózatot az oda csatlakozó mikrogridekkel, enerigatárlolókkal és megújuló energiatermelőkkel együtt.

A teljes cikk az Elektrotechnika 2019/7-8lapszámában található, illetve letölthető itt.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.