Az Astron szerepe az Akvamarin projektben és a zöld hidrogén felhasználásában

Az elmúlt években az egyik stratégiai ügyfelünk, a Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) belekezdett az Akvamarin nevű zöldenergia projektbe. A projekt érinti a négy földalatti tároló mindennapi működését irányító informatikai rendszert, az SMCS (Storage Management and Commercial System) rendszert is, amelyet az Astron fejleszt immáron 10 éve.

Ügyfelünk, az MFGT egy megközelítőleg 2,5 MW összteljesítményű elektrolizáló rendszert és a hozzá tartozó hidrogén gázelőkészítő technológiát létesített a Kardoskúti Földalatti Gáztárolónál. A megújuló energiaforrások által termelt többletenergia felhasználásával vízbontáson keresztül hidrogént állítanak elő. Az így előállított hidrogén földgázzal keverve a Magyar Földgáztároló Zrt. saját gázzal működő berendezéseiben kerül felhasználásra, csökkentve ezzel a CO2 kibocsátást. E mellett szigorúan betartva a gázminőségi előírásokat, a szállítórendszeren keresztül a végfogyasztókhoz is eljuttatható lesz.

Az SMCS rendszerben külön mérési pontokat hoztunk létre, hogy a földgáz mellett tudjuk tárolni a hidrogén mennyiségét és lássuk a változását. Nagy öröm számunkra, hogy részt vehetünk egy ilyen innovatív projektben.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.