Sikeres évet tud maga mögött az E.ON szimulátora

Rengeteg ember dolgozik a színfalak mögött nap mint nap annak érdekében, hogy zavartalan legyen Magyarországon az áramellátás, és hogy az esetleges áramkimaradások idején a lehető leggyorsabban visszaálljon a rendszer működése. A hálózatok működését irányító diszpécsereknek kiemelt szerepük van mindebben. Az ő munkájukat segíti az Astron szimulátora, amely tavaly került telepítésre az E.ON Hungária Zrt.-nél.

Az E.ON Hungária Zrt. a Dunántúlon és a Tiszántúlon összesen 55 181 négyzetkilométeren, több mint 2,3 millió otthonban és munkahelyen biztosít villamos energiát. A vállalatcsoport tehát az ország teljes területének közel kétharmadán felelős az áramellátásért. Maga a hálózat pedig közel fél millió vezetékből, kapcsolókészülékből és egyéb elemekből áll, így igencsak egy összetett, komplex rendszerről van szó.

Az úgynevezett hálózati tréning szimulátort (Network Training Simulator – NTS), az Astron Informatikai Kft. vezető szakemberei fejlesztették ki. „A szimulátoron a diszpécserek valódi körülmények között tudnak gyakorolni, és hatékonyan felkészülni az áramkimaradást okozó komplex helyzetek kezelésére.” – mondta Gaál Róbert, az Astron Informatikai Kft. Villamosenergia-rendszerek Üzletágának igazgatója.

Az E.ON diszpécserei is ezt a szimulátort használják, a rendszer tavaly került telepítésre a cégcsoport tiszántúli, észak-dunántúli és dél-dunántúli áramellátásáért felelős vállalatainál. Az egyik legnagyobb előnye, hogy a szimulátor egy az egyben vissza tudja adni a valós, éles rendszerre jellemző környezetet még egy ilyen összetett, nagy kiterjedésű, közel fél millió elemből álló hálózat esetében is, így hatékonyan tudja felkészíteni a diszpécsereket a legváratlanabb helyzetekre is. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy zökkenőmentes legyen az áramellátás.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.