A Nemzeti Közművek Áramhálózati Kft. (NKM) is az Astron által fejlesztett tréningszimulátorral képzi diszpécsereit

A MAVIR, az E.ON és a Paksi Atomerőmű után az NKM is belépett azok sorába, akik az NTS-en (Network Training Simulator – Hálózati Tréningszimulátoron) tanítják be, ill. képezik tovább a villamos hálózatot felügyelő diszpécsereket.

A tavaly év végén üzembe helyezett szimulátort 2020 első félévében fokozatosan vonják be az NKM oktatási rendszerébe, hogy a diszpécsereknek és az oktatóknak legyen elég idejük felkészülni az újfajta oktatási módszertan kidolgozására és bevezetésére.

Az NTS úgynevezett „full scope” szimulátor, amely az NKM teljes 132 kV-os főelosztó és középfeszültségű elosztó hálózatát (44 db 120/köf és 8 köf/köf) alállomását valamint több száz középfeszültségű vonalat) modellezi teljes valósághűséggel. Így az NTS-hez kapcsolódó üzemirányító Xgram SCADA másolatán gyakorlatozó diszpécserek a való életben felmerülő üzemi és üzemzavari szituációkkal szembesülnek az egyszerű üzemi kapcsolásoktól kezdve a kisebb üzemzavarokon át egészen az NKM  teljes területére kiterjedő üzemzavarokig.

„Az új eszköz bevezetésétől az NKM egyrészt a  diszpécseri kiképzési idő rövidülését, másrészt a magabiztos diszpécseri munka következtében a fogyasztói kiesési idők csökkenését és ezáltal az energiaszolgáltatás minőségi mutatójának (SAIDI) javulását várja, amely jelentős anyagi megtakarítást jelent a vállalatnak.” – mondta Gaál Róbert az Astron Informatikai Kft. Irányító Rendszerek üzletágigazgató-helyettese.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.