Új kommunikációs szabvány a gáziparban

2016 végén hazánkban is bevezetésre került az úgynevezett Edig@s szabvány, amely a gázipar szereplői közötti elektronikus üzenetváltás szigorú szabályait definiálja. Az Astron Informatikai Kft. számos ügyfelét érintette a változás.

Az elektronikus adatcsere (Electronic data interchange, EDI) számítógépes rendszerek közötti strukturált adatok automatikus átvitelét jelenti. Kiemelt szerepe van számos területen, mint például az elektronikus számlázás, a banki átutalás, az elektronikus adóbevallás vagy az energiaipari adatcsere. Alkalmazási területenként többféle nemzetközi EDI szabvány létezik, amelyek meghatározzák az adatcsere teljes folyamatát és módját: az adatkapcsolatot, az üzenetfolyamot, az elektronikus dokumentumok formátumát illetve a dokumentumok kódolására, titkosítására vagy épp értelmezésére alkalmazott szoftvereket.

Az Edig@s szabvány az üzenetek elektronikus cseréjét definiáló EDI szabvány gázipar specifikus változata, amelyet 2012 végéig szinte az összes nyugat-európai ország részben vagy egészben bevezetett annak érdekében, hogy egyszerűsítsék és hatékonyabbá tegyék az európai gázpiacok működését.

  1. október elsejétől már Magyarországon is használják a legújabb Edig@s 5.1-es szabványt a gázipari elektronikus kommunikációban. Az adatformátum szabványosításán kívül egyéb változások is történtek az említett funkcionalitások vonatkozásában, így például a hálózati pont azonosításához az irányt is meg kell adni a jövőben.

A változások az Astron üzleti partnereinek rendszereit is érintették. „Nagy örömömre szolgál, hogy az összes érintett partnerünk az új gázév kezdetétől, azaz 2016. október 1-től sikeresen átállt az új szabvány szerinti működésre és mostantól már ők is Edig@s üzenetekkel kommunikálnak. Hálás vagyok kollégáimnak, akik szaktudásukkal, és kitartó munkájukkal mindezt lehetővé tették.” – mondta Jacsó Zoltán, az Astron Energiaipari Alkalmazások Üzletágának vezetője.

 

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.