A korábbi MJ alapú elszámolás helyett egy új mértékegység került bevezetésre a gáziparban, a kWh. Mindez a gázszállítással, a gázelosztással és a gázkereskedelemmel foglalkozó szervezetek közötti adatcserére és elszámolásra van hatással, a lakossági fogyasztók gázszámláin még továbbra is MJ fog szerepelni. Az Astron Informatikai Kft. több partnerét is érintette ez a változás, ugyanis fel kellett készíteni az informatikai rendszereiket is a jogszabályban rögzített adatok kezelésére.

A kWh mértékegységben történő elszámolás az uniós tagállamok közötti harmonizáció érdekében kerül megvalósításra, mivel a tagállamokban több fajta mértékegységet alkalmaztak az adatkezelés során. A változtatásnak köszönhetően a jövőben egyszerűbb lesz a tagállamok közötti gázkereskedés. A teljes átállás hazánkban több lépésben történik meg: a több éves folyamat már 2015-ben elkezdődött és a  jövőben is folytatódni fog. A mostani változás a gázelosztási engedéllyel rendelkező szervezeteket érinti, akik ezentúl kWh alapon fognak elszámolni a gázkereskedőkkel.

Az Astron összes gázelosztással és gázkereskedelemmel foglalkozó partnerét érintette a mostani változás, és komoly rendszerfejlesztést igényelt, ugyanis a DSO (Distribution System Operator) adatokat kezelő rendszereket fel kellett készíteni a jogszabályban rögzített adatok menedzselésére, azaz az adatok küldésére, fogadására, betöltésére, letárolására és a rendszeren belül történő átszámolásra. Az allokációs adatok kezelésén túlmenően egyes esetekben az elszámolás kWh mértékegységben történő megvalósítása is feladat volt.

„Nagyon hálás vagyok minden kollégámnak, aki ezeken a projekteken dolgozott, hogy szaktudásával és professzionális hozzáállásával elősegítette, hogy ügyfeleink kellőképpen tudják teljesíteni a törvényi módosítás által előírt feladataikat. Bízunk benne, hogy a jövőben sok hasonló kihívásokkal teli és izgalmas projekten tudunk együtt dolgozni velük! – mondta Jacsó Zoltán, az Astron Energiaipari Alkalmazások üzletágának igazgatója.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.