Tréningszimulátorok hálózatszámítási módszerei

Ezzel a címmel jelent meg az Astron szakembereinek tudományos cikke az Elektrotechnika legutóbbi lapszámában. A nagymúltú – 1908. óta megjelenő – havilap a Magyar Elektrotechnikai Egyesület hivatalos lapja, a szakma legmeghatározóbb kiadványa.

A villamos hálózatok tervezői és üzemeltetői mindig szerették volna meghízhatóan kiszámítani a hálózat különböző üzemállapotaihoz tartozó áramlás és feszültségviszonyokat (load-folw). A hálózatok növekedésével, hurkolódásával azonban ez a feladat egyre bonyolultabbá vált, és az explicit számítási módszerek (pl. a csillag delta átalakítás) már nehézkesek lettek. A megoldást az iteratív algoritmusok jelentették, amelyek gyakorlati alkalmazását nagy számítási igényük miatt csak a számítógépek elterjedése tette lehetővé. Az azóta eltelt több mint két évtizedben a hálózatszámítás is rengeteget fejlődött, és az alkalmazás céljától (pl. eset vizsgálati vagy valós idejű szimuláció) függően algoritmusai differenciálódtak. A cikk a téma általános áttekintését követően az Astron Informatikai Kft. által kifejlesztett Network Training Simulator (NTS) hálózatszámításának működését és annak néhány specialitását ismerteti.

A tréningszimulátor a hálózatirányító diszpécserek mindennapi munkáját hatékonyan támogató eszköz. A gyakorlatok akkor lesznek igazán eredményesek, ha a szimulációs algoritmusok elegendően gyorsak, robusztusak és pontosak. A cikkben szakembereink áttekintették és összehasonlították a korszerű hálózatszámítási módszerek algoritmusait. Bemutatták a konkrét megvalósítás során felmerülő problémákat, specialitásokat, valamint a hálózatszámítás és az azt körülvevő szimulációs környezet kölcsönhatásait, illetve összegyűjtötték azokat a  továbbfejlesztési lehetőségeket is, amelyek még élethűbbé teszik majd a gyakoroltatást.

A teljes cikk az Elektrotechnika 2017/10 lapszámában található, illetve letölthető itt.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.