Női informatikus: továbbra is ritka jelenség vagy új trend?

Magyarországon továbbra is túlnyomóan férfiak uralják az informatikai és mérnöki szakmát, és ritkán találkozik az ember női informatikussal. Az Astron Informatikai Kft., mint az egyik legjelentősebb hazai szoftverfejlesztő cég ezen a helyzeten szeretne proaktívan változtatni, és büszkék vagyunk rá, hogy nálunk sok tehetséges női kolléga dolgozik.

Az Astron 80 munkavállalója közül 15-en nők, ami több mint 18%-os arányt jelent. A gazdasági és pénzügyi munkakörökben lévő kolléganők mellett vannak köztük informatikai végzettséggel rendelkező szoftverfejlesztők, tesztelők, üzleti elemzők és projektvezetők is. „A hozzánk beérkezett jelentkezések alapján azt vesszük észre, hogy a fiatalok egyre tudatosabban a jobb megélhetés és karrier érdekében választják az informatikai pályát, és ez egyaránt igaz a nőkre és a férfiakra. Mindig örülünk, ha jelentkeznek hozzánk hölgyek. Azt tapasztaljuk, hogy nagyon magasan képzettek, szorgalmasak, kedvesek és jól szót értenek a munkatársakkal valamint az ügyfelekkel egyaránt.” – mondta Finder Gábor, az Astron HR szakértője.

Kelemen Zsófia, az Astron 24 éves szoftvertesztelője is arról számol be, hogy a pályaválasztás számára egy racionális döntés volt, amit elsősorban az motivált, hogy az átlagnál magasabb fizetésre, nagyobb szakmai kihívásokra és sikeresebb karrierre számíthat. És ami a legfontosabb, hogy abszolút nem bánta meg, sőt, imádja a munkáját! Zsófi az ELTE-n programtervező informatikus mesterképzésére jár, ahol csoporttársai között jellemzően kevesen vannak lányok. Ezzel szemben a most induló BSc képzéseken már sokkal magasabbnak látja ezt az arányt. „Alapvetően továbbra is egy férfias szakmáról van szó, de ma már egyre kevésbé lepődnek meg az emberek azon, hogy programozóként dolgozok.” Arra a kérdésre, hogy érte-e hátrány, amiért nőként informatikus, Zsófi azt válaszolta, hogy amíg szakmailag valaki megfelel, mindegy, hogy nő vagy férfi. „Magasak az elvárások, nagyon kell érteni ahhoz, amit csinálok, de ez ugyanúgy érvényes a férfi és a női programozókra is.”

Matiszné Barna Viktória programozó matematikusként végzett az ELTE-n, immáron 15 éve dolgozik az Astronnál. Egy 10 fős csapatot vezet, és nemzetközi projektek forgalomirányító rendszereinek fejlesztését irányítja. Munkája miatt számos alkalommal járt már többek között Indiában, Németországban vagy Hong Kongban. Ugyan itthon vagy Németországban egyáltalán nem éri hátrány amiért vezetőként dolgozik egy túlnyomóan férfias szakmában, Indiában teljesen mást tapasztalt. „Nagyon erős előítélet van az indiaiakban a női vezetők és a női informatikusokkal szemben. Alapvetően teljesen másképp tekintenek a nőkre, sokszor nem is értették, mit keresek ott. Szerencsére azonban amint látták, hogy értem, amit csinálok, szép lassan elfogadtak.”

Összességében tehát az Astronnál a tapasztalatok azt mutatják, hogy a munkaerőpiacon elindult egy új trend, amely szerint egyre többen választják tudatosan az informatikus és a mérnöki pályát, és köztük a nők aránya is elkezdett emelkedni az elmúlt pár évben. Akik ezt a pályát választják, valószínűleg az átlagosnál jobb lehetőségekre számíthatnak, és nem jelent számukra hátrányt, hogy nőként egy túlnyomóan férfiak uralta szakmát választottak.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.