Gondolkodni tanítja a drónokat egy magyar fejlesztés

Az Astron Informatikai Kft. részvételével egy magyar konzorcium olyan rendszert fejlesztett, amellyel a vezető nélküli légi járművek (UAV), drónok magasabb szinten tudják értelmezni a beérkező információkat. Ezzel nem csak gyorsabbak és biztonságosabbak lehetnek, de újfajta feladatokat is végre tudnak hajtani.

Nemzetközi szinten is jelentős előrelépést jelent az új radar-videó-távközlési rendszer. A gondolkodás alapú rendszer a drónok ütközésvédelmét emeli magasabb szintre. A szerkezet néhány centiméteres pontossággal, valós időben tudja letapogatni a mozgó járművek környezetét, és magasabb szinten tudja értelmezni a beérkező információkat. Ezzel a tájékozódási képességei ugrásszerűen javulnak.

A drónok ma már összetett feladatok elvégzésére is alkalmasak. A közműhálózatoknál üzemzavar esetében például hatékonyabbá lehet tenni a hibaelhárítást azáltal, hogy a nagy kiterjedésű, olykor országos hálózatot a drónok könnyedén lefednek és továbbítják az információkat a diszpécserközpontokba” – mondta dr. Kovács Attila, az Astron Informatikai Kft. ügyvezető igazgatója.

A fejlesztést három évig végezte egy hazai konzorcium az Astron részvételével és a BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft. vezetésével. Ezen kívül két másik tudásbázis központ, az MTA EK MFA Kutató Intézet és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem három (SZIT, MHT, MIK) tanszéke vett benne részt. Az Astron feladata a radarjelek real-time szoftveres feldolgozása, valamint a megfelelő szimulációs környezet létrehozása volt.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.