Az Astron is sikeresen hozzájárult az EU-s energiapiaci szabályozások implementálásához

Az Európai Unió számos jogszabályt és rendeletet hozott az elmúlt években annak érdekében, hogy a nagykereskedelmi energiapiac átláthatóbb legyen. Közülük az egyik legjelentősebb a REMIT (Regulation on Wholesale Energy Market Integrity and Transparency). A jogszabály értelmében az érintett piaci szereplőknek adatokat kell szolgáltatniuk az Unió intézményei felé.  Magyarországon a MAVIR ZRt., az E.ON Business Services Hungary Kft. és a Magyar Földgáztároló Zrt. is az Astron-t választotta ezen kötelezettség informatikai hátterének kiépítésére.

Az Európai Uniónak már régóta célja, hogy a nagykereskedelmi energiapiac átláthatóbb legyen, biztosítani lehessen a piac integritását, és meg lehessen akadályozni bizonyos visszaéléseket.  Ezzel a céllal jött létre 2010-ben az ACER is (Agency for the Cooperation of Energy Regulators). Annak érdekében, hogy az Ügynökség képes legyen ellátni feladatát, a piaci szereplőknek kellő időben és hiánytalanul rendelkezésére kell bocsátani valamennyi lényeges információt.

Ezt a célt szolgálja a 2011-es REMIT rendelet is, amely értelmében az Európai Unión belüli nagykereskedelmi energiapiac valamennyi szereplőjének jelentési kötelezettsége van a megtett ajánlatokról, az ott létrejött ügyletekről, a megbízásokról és a szerződésekről.

Annak érdekében, hogy a rendeletben foglaltaknak a piaci szereplők eleget tudjanak tenni, többen is informatikai fejlesztésekbe kezdtek, hiszen általában óriási mennyiségű adatról van szó, amit megadott szempontok szerint kell továbbítani az EU felé. Magyarországon az Astron Informatikai Kft. partnerei közül érintett volt a MAVIR Zrt., az E.ON Business Services Hungary Kft. és a Magyar Földgáztároló Zrt. is.

„Nagy örömünkre szolgált, hogy három stratégiai partnerünk is minket választott a szükséges informatikai rendszerek kiépítésére. Minden esetben egyedi rendszert kellett fejlesztenünk, hiszen minden szereplőnek meghatározott módon kell eleget tenni a jelentési kötelezettségének.” – mondta Jacsó Zoltán, az Astron Energiaipari Alkalmazások Üzletág vezetője.

„A rendelet értelmében 2016. április 7-ig minden érintett piaci szereplőnek eleget kellett tenni a jelentési kötelezettségének, így a határidőket nagyon szigorúan kellett betartani. Igazi csapatmunka volt, és ezúton szeretnék köszönetet mondani minden kollegámnak, aki részt vett benne, és hozzájárult a sikerhez! Bízunk benne, hogy a jövőben sok hasonlóan sikeres és kihívásokkal teli projektekben tudunk együtt dolgozni partnereinkkel.” – tette hozzá Jacsó Zoltán.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.