Az Alpiq partnereként az Astron Informatikai Kft. is részt vett Svájc legnagyobb elektromos energia tárolására alkalmas eszközparkjának kialakításában

Az Alpiq üzemelteti Svájc legnagyobb elektromos energia tárolására alkalmas akkumulátortelepét. A nagyteljesítményű akkumulátorok által biztosított kapacitások egyre nagyobb szerepet töltenek be a villamos átviteli hálózatokon az ellátásbiztonság javításában, a hálózat üzembiztos működtetésének fenntartásában. Az összesen 20 MW tároló kapacitással rendelkező telepet 2020 harmadik negyedévében adják át Brunnen városban, amely Schwyz kantonhoz tartozik.

A tároló egységek összkapacitása 20 MW (18 MWh), az itt tárolt energia alkalmas kb. 11.000 számítógép egyidejű működtetésére nagyjából 12 órán keresztül, vagy 1.400 elektromos autó kb. 100 kilométeres hatótávjának a fedezésére alkalmas töltést tud biztosítani.

A tároló a kiegészítő-szolgáltatások piacán ajánlja fel kapacitásait az átviteli hálózat stabilitásának javítására. Az Alpiq – rugalmassági portfóliójába integrálva – elsősorban szekunder szabályozási célokra hasznosítja a 20 MW-os brunneni akkumulátoros tárolót, de a későbbiekben a Swissgrid TSO-val minősíttetni akarja primer szabályozásra is. Az Alpiq felel a tároló üzemeltetéséért és kapacitásainak piacra viteléért is.

Az Alpiq alvállalkozójaként az Astron Informatikai Kft. is részt vett a fenti projekt megvalósításában. Folyamatban van ugyanis az akkumulátor telep Astron Informatikai Kft. által fejlesztett Pooling alkalmazásba való integrálása, amelyen keresztül a rendszer felügyelete és vizualizációja történik.

Az Alpiq DTI-vel kialakított, többéves sikeres együttműködésünk egyik jelentős mérföldköve, a Battery tároló projektben való részvételünk. Munkánkkal nagymértékben tudtunk hozzájárulni a projekt sikerre viteléhez, amely innovatív módon a svájci villamosenergia rendszer ellátásbiztonságának növelését célozza.” – mondta Sári Tibor az Astron Informatikai Kft. Energiaipari Alkalmazások Üzletág projektvezetője.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.