Az Astron Informatikai Kft. történetében a 2015-ös év kétségkívül kiemelkedően eredményes volt. A siker egyik fontos összetevője, hogy tovább erősödött az energiaipari jelenléte a cégnek. Jacsó Zoltánt, az Energiaipari Alkalmazások Üzletág vezetőjét, és Kapta Krisztiánt, az üzletág igazgatóhelyettesét kérdeztük a legfontosabb eredményekről.

Mióta van jelen a cég az energiaiparban?

Jacsó Zoltán: A legfontosabb energiaipari vevőinkkel már egy évtizede van stabil együttműködésünk. Például a MAVIR Zrt.-vel 2000 óta, a Magyar Földgáztároló Zrt.-vel, illetve annak elődjével az E.ON Földgáz Storage Zrt.-vel pedig 2008 óta dolgozunk együtt. Büszkék vagyunk rá, hogy szinte az összes ügyfelünkkel hosszú távú stratégiai megállapodást kötöttünk, és stabil partnerként tekintenek ránk.

Az energiaipar mely területére terjed ki az üzletág tevékenysége?

Kapta Krisztián: Alapvetően a gázipar, a villamosenergia-ipar és a közigazgatás szereplőinek szállítunk egyedi szoftvereket. A telekommunikációs szektor is meghatározó volt az üzletágunk számára, egy belső átszervezést követően azonban 2016 februárjától ez már az új, mobil alkalmazás fejlesztéssel foglalkozó üzletághoz tartozik.

2015-ben rekord mennyiségű megrendelése volt az üzletágnak. Mi volt ennek az oka?

Jacsó Zoltán: Így van, a tavalyi évben 15 ügyfélnek összesen 39 projekten dolgoztunk. Ezen a ponton szeretnék köszönetet mondani a kollegáimnak kitartó, kemény munkájukért. Nagyon komoly teljesítményt nyújtott mindenki a csapatban, ez elengedhetetlen volt a sikerhez.

Egyrészt azért nőttek a megrendelések, mert az EU-s gázipari és villamosipari szabályozási környezet változása számos ügyfelünket érintette, és a nekik szállított szoftvereket összhangba kellett hozni az új szabályozási környezettel, ráadásul mindezt szűkös határidők tartása mellett. Másrészt bővült ügyfeleink köre: 2015-ben elkezdtük az együttműködést a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatallal és elindítottuk a Magyar Nemzeti Bank részére készülő alkalmazás fejlesztését is. Több ügyfelünkkel is kiemelkedően sikeres projektet zártunk a 2015-ös évben, a teljesség igénye nélkül említeném meg a MAVIR Zrt.-t, a Magyar Földgáztároló Zrt.-t, az MVMI Zrt.-t, a Telenor Magyarország Zrt.-t, az E.ON Business Services Kft.-t.

Kapta Krisztián: Emellett kiemelném, hogy a szoftverfejlesztés mellett nagyon domináns a support tevékenységünk: a hét minden napján 24 órás telefonos ügyeletet nyújtunk ügyfeleinknek. Valamint bő egy éve bevezettük új szolgáltatásként a rendszer üzemeletetést is, ezzel is bővítve az Astron és az üzletágunk portfólióját.

A megrendelések bővülése magával vonta a létszám növekedését is tavaly?

Jacsó Zoltán: Igen, 2015-ben az üzletág átlagos létszáma több mint 25 %-kal nőtt, így jelenleg 33-an vagyunk az üzletágban. Igyekszünk munkamódszereinket is folyamatosan fejleszteni. Többnyire az úgynevezett agilis módszertan szerint dolgozunk, amely ma az egyik leghatékonyabb munkamódszer a szoftverfejlesztésben. Mindezt a nemzetközileg is széles körben elismert Atlassian projektmenedzsment rendszerekkel támogatjuk meg.

Mit hozhat a 2016-os év?

Jacsó Zoltán: Idén is számítunk hazai és EU-s törvényi változásokra egyaránt, ami minden valószínűség szerint érinteni fogja vevőinket, és a nekik szállított szoftvereinket. A magas színvonalon előállított szoftvereink jó referenciákat biztosítanak, ezért biztosak vagyunk benne, hogy ügyfeleink számos fejlesztési javaslattal keresnek meg minket a 2016-os év során is. Nagy hangsúlyt fektetünk az ügyfeleinkkel való hosszú távú stratégiai együttműködésekre, és folyamatosan kutatjuk az új üzleti lehetőségeket is. Összességégben, biztosak vagyunk benne, hogy egy, a tavalyihoz hasonló sikeres év áll előttünk.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.