Microservice architektúra alkalmazása a magyar energiaiparban?

Mostanában egyre inkább teret nyernek a microservice architektúrában fejlesztett rendszerek, amely során a rendszer kis, egymástól független alkotóelemekből épül fel. Számos üzleti előnye lehet, ezért egyre többen alkalmazzák különböző iparágban, köztük az alapvetően kritikus rendszereket fejlesztő energiaiparban is.

Jacsó Zoltán, az Energiaipari Alkalmazások Üzletágunk vezetője beszámolt arról, hogy az energiaipari ügyfeleinknél is több helyen már bevezettük a microservice architektúrát.

Legfontosabb előnye a monolitikus rendszerekkel szemben, hogy sokkal könnyebben és költséghatékonyabban lehet üzemeltetni a rendszer egyes elemeit ami a rendszer stabilitását is garantálja.

A microservice architektúrában fejlesztett rendszerek könnyebben skálázhatóak, integrálhatóak és jobb felhasználói élményt is tudnak adni – hiszen az egyes rendszerelemek javításakor elegendő a sérült rendszerelemet leállítani, a rendszer többi része hibátlanul üzemel.

Jelentősen javul a kód átláthatósága, a komponensek deploy-olásának az ideje. Az architektúra váltás továbbfejlesztéseknél költségcsökkenést is jelenthet, hiszen az egyes komponensek egymástól függetlenek, így egymástól független, a célnak leginkább megfelelő technológiai stack vethető be az egyes komponenseknél, és a komponensek upgrade-je is nagyrészt egymástól függetlenül kivitelezhető.

Kíváncsian várjuk, hogy a jövőben mely további energiaipari ügyfelünknél vezetjük be a microservice architektúrát!